sumy
aaa: jak policzyc 1/2+1/6+1/12+/120+....
26 maj 15:53
KasiaJoasia: sprowadzić do jednego ułamka
26 maj 15:54
26 maj 15:55
J:
coś czwarty wyraz nie pasuje do do tego ciągu
26 maj 15:59
ZKS:
Nawet nie sprawdzałem tego. Podałem wzór może się przyda.
26 maj 16:01
vaultboy: Fajne tu blefy lecą xD
| | 1 | |
Zauważmy, że ∑ |
| =1/2+1/6+1/12+1/20+... |
| | k(k+1) | |
| 1 | | (k+1)−k | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| k(k+1) | | k(k+1) | | k | | k+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Czyli ∑ |
| =∑ |
| − |
| ta suma się teleskopuje |
| | k(k+1) | | k | | k+1 | |
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| − |
| =(1−1/2)+(1/2−1/3)+(1/3−1/4)+...=1 |
| | k | | k+1 | |
26 maj 18:21
AS: Do aaa
Pisz tematy poprawnie, ma być + 1/20 a nie + /120
27 maj 11:33