fundusz inwestycyjny
zielona: Fundusz inwestycyjny nabył 3 letnie obligacje o nominalnej wartości 1000000 PLN. Odsetki były
naliczane, co kwartał i podlegały kapitalizacji. Zgodnie z umową stopa procentowa mogła być
aktualizowana w zależności od kształtowania się rynku w końcu kwartału. W rzeczywistości stopa
oprocentowania wynosiła:
− 3 pierwsze kwartały r=16%
− 5 kolejnych kwartałów r=12%
− 4 ostatnie kwartały r=10%
Ile wyniesie skapitalizowana suma otrzymana prze fundusz inwestycyjny z inwestycji w te 3
letnie obligacje?
Ciemna masa