Wielomiany
Laik_król:
Mejdej! Mejdej!
Pierwiastkami wielomianu P(x) = ax3 + bx2 + cx + d są liczby √10, √−10, −2. Znajdź a i b
oraz trzeci pierwiastek wielomianu w.
26 maj 21:11
Martiminiano: √−10
26 maj 21:12
Laik_król:
No pomyłka, ale oczywiste, że chodziło o −√10.
26 maj 21:13
5-latek: Przeciez masz trzy pierwiastki tego wielomianu
26 maj 21:15
Martiminiano: Nie wiem czy takie oczywiste, skoro napisałeś co innego.

Na dobry początek:
W(
√10)=0
W(−
√10)=0
W(−2)=0
26 maj 21:16
5-latek: W ogole to zadanie jest jakies pokręcone .
Podajesz wielomian P(x) a masz liczyc pierwiastek wielomianu w .
26 maj 21:18
PW: A co się dziwicie ... laik.
26 maj 21:20
Laik_król:
Wiem, wiem, zrobiłem tak.
0 = 100a + 10b + p[10]c + d
d = −10b
jak próbowałem wyznaczyć a to dziwny wynik mi wyszedł:
i wgl to raczej źle to robię bo za długo.
26 maj 21:21
5-latek: Dobry wieczor
PW 
No tak
26 maj 21:22
PW: Popraw treść zadania. Jak szukać trzeciego pierwiastka, skoro wszystkie trzy są podane?
26 maj 21:28