wyznacz współczynniki abc funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c
Olgierd: wyznacz współczynniki abc funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+cm, (gdzie a≠0), wiedząc, że do
wykresu tej funkcji należą punkty A B i C
a) A(1,−2) B(3, 6) C(0, 0)
Proszę o pomoc jak się zabrać do tego zadania.
27 maj 20:52
J:
podstawiaj kolejno współrzędne punktów ..dostaniesz układ 3 równań
27 maj 20:54
5-latek: Zasada ogolna jest taka
[Z[Jeżeli punkt należy do wykresu funkcji to oznacza tyle ze wspolrzedne tego punktu spelniaja
równanie tej funkcji]]
jeśli mamy np A=(1−2) to do równania funkcji za x wstawiamy wspolrzedna xowa punktu a za y
wspolrzedna yowa punktu czyli
−2=a*12+b*1+c (to m na końcu to pewnie pomylka
27 maj 20:58
Eta:

A=W(1, −2)
y=a(x−1)
2−2 ⇒ 0=a(0−1)
2−2 ⇒ a=2
y=2(x−1)
2−2 = 2x
2−4x
27 maj 21:00
Olgierd: Teraz wszystko jest jasne, dziękuje bardzo
27 maj 21:55