witam wszystkim , jeśli ktoś by mógł spróbować zrobić to zadanie:(
Jakob_96: 6. Trzy osoby kolejno rzucają kostką sześcienną . Oblicz prawdopodobieństwo tego , że co
najmniej dwie z nich otrzymały taki sam wynik ?
27 maj 21:45
Jakob_96:
27 maj 21:47
Mila:
|Ω|=6
3=216
A−co najmniej dwa wyniki są takie same
A'− na każdej kostce inny wynik
|A'|= 6*5*4
| | 6*5*4 | | 20 | | 5 | |
P(A')= |
| = |
| = |
| |
| | 6*6*6 | | 36 | | 9 | |
==================
27 maj 21:54
Jakob_96: dziękuje bardzo
27 maj 21:56