Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Proszę o pomoc
Zbadać ekstrema funkcji:
f(x,y)=x3+y2−6xy−48x
2 sie 20:57
Piotr student:
f'x=3x2−6y−48
f'y=2y−6x
2 sie 21:25
;p: good
2 sie 21:36
Piotr student: jak to równanie policzyć proszę o pomoc albo wskazówki
3 sie 12:37
Trivial:
Z drugiego masz y=3x i wstawiasz do pierwszego.
3 sie 12:46
Piotr student:
3x2−6y−48
y=3x
3 sie 13:22
Piotr student:
3x2−6*3x−48=0
y=3x
3 sie 13:23
Piotr student:
3x2−18x−48=0
y=3x
3 sie 13:25
Piotr student: co zrobić 3x2 bo nie wiem
3 sie 13:35
Piotr student: proszę nie daję radę w tym zadaniu POMOCY
3 sie 13:50
Piotr student: proszę o pomoc w tym równaniu
4 sie 09:46
AC:
Facet jaja sobie robisz, jesteś studentem i to na pewno nie kierunku humanistycznego,
a nie umiesz rozwiązać trójmianu kwadratowego. Jeśli chodziłeś do normalnego liceum
to musisz znać wzór na deltę.
4 sie 11:56
Piotr student: 3x2−18x−48=0
Δ=b2−4*a*c
Δ=182−4*3(−48)
Δ=324+576
√Δ=30
4 sie 14:08
Piotr student: x
1=−2
x
2=8
4 sie 15:20
Piotr student: proszę o podpowiedz
4 sie 15:22
Piotr student: Trivial podpowiedz
4 sie 20:03
Basia:
x= −2 ⇒ y=3x= −6 masz punkt A(−2; −6)
x= 8 ⇒ y=3x= 24 masz punkt B(8; 24)
teraz drugie pochodne i wyznacznik Hessego
5 sie 09:53
Basia:
5 sie 09:53
Piotr student:
f''xx=6x
f''yy=2
f''xy=−6
f''yx=−6
7 sie 21:01
Piotr student: prosze o sprawdzenie drugich pochodnych
8 sie 11:53
Piotr student: proszę o podpowiedz Trivial
8 sie 19:38
Piotr student: daj podpowiedz Basiu
8 sie 19:40
Godzio:
A ten znowu swoje

Po co się chodzi na studia ? Żeby chodzić czy żeby się czegoś nauczyć, a
co za tym idzie: notować na wykładach, słuchać i oczywiście na nie chodzić ...
8 sie 19:44
Piotr student: to podpowiedz proszę mi Godzio co mam liczyć dalej i czy do tego momentu jest dobrze ok
8 sie 20:02
Piotr student: proszę o pomoc
8 sie 20:31
Godzio:
Ja nie jestem jeszcze na takim etapie

Studia dopiero przede mna
8 sie 20:36
Trivial:
Panie Piotrze. Za każdym razem pyta pan o to samo. Zgaduję, że już nikomu nie chce się
odpowiadać...
8 sie 20:38
Piotr student: Trivial podpowiedz prosze czyli licze wyznacznik Hessego
9 sie 15:36
Trivial:
| | | |
Liczysz wyznacznik macierzy Hessego: | dla każdego z punktów. Dalej wszystko |
| | |
według schematu. Za x trzeba podstawić współrzędną x danego punktu.
9 sie 16:05
Piotr student:
W(x,y)=f''xx*f''yy−f''xy*f''yx
W(x,y)=6x*2−(−6)*(−6)
W(x,y)=12x−36
9 sie 16:12
Trivial:
Teraz pozostało podstawić x danego punktu i już masz policzone.
9 sie 16:41
Piotr student:
A(−2,−6)
W(−2,−6)=12*(−2)−36=−24−36=−60
9 sie 17:11
Piotr student: w punkcie A nie ma ekstremum
9 sie 17:17
Piotr student:
B(8,24)
W(8,24)=12*8−24=96−24=72>0
9 sie 17:45
Piotr student: Trivial zerknij na te punkty ok
9 sie 17:49
Piotr student: jest ekstremum muszę zbadać czy jest to minimum czy maksimum
9 sie 17:53
Piotr student: zapomnialem co dalej liczyc
9 sie 17:55
Piotr student: f''xx=6*8=48>0
9 sie 17:58
Trivial:
W(8, 24) = 12*8 − 36 = ... > 0
Teraz trzeba sprawdzić znak A1 = 6x = 6*8 > 0 → minimum.
9 sie 18:00
Piotr student:
w punkcie mamy minimum;
=x
3+y
3−6xy−48x
=8
3+24
2−6*8*24−48*8
=12+676−1152−384=−448
f{min}=−448 w punkcie B(8,24)
wyszło mi zadanie
9 sie 18:14
:): bravo 7 dni
9 sie 22:12
p: hahahha
2 wrz 19:06
biotechnologia: ΔΔΔΔΔΔΔ = 24x
28 maj 14:25