Obliczanie objętości
Iza: Zad. 1 Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy a=2 i
wysokości H=10cm.
Zad. 2 Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=6 cm i
wysokości H=15 cm.
27 maj 13:15
J:
| | 1 | |
W obydwu przypadkach: V = |
| Pp*H , gdzie: Pp − to pole podstawy |
| | 3 | |
27 maj 13:17
Iza: Wiem jaki jest wzór na objętość ale już ponad godzinę mecze się z tym zadaniem mógłby ktoś to
rozwiązać?
27 maj 13:18
J:
nie potrafisz pomnożyć trzech liczb ?
ile wynosi pole kwadratu o boku a = 2 ?
27 maj 13:24
Iza: To co będzie 1/3 * 4 * 10? A co dalej?
27 maj 13:30
J:
a co ma być dalej ... ile to się równa ?
27 maj 13:31
Iza: No właśnie nie wiem
27 maj 13:32
J:
a Ty się gdzieś uczysz ?
27 maj 13:33
Iza: W gimnazjum
27 maj 13:33
J:
dziecko ... pomnożyć liczbę przez ułamek to chyba uczą już w podstawówce .
27 maj 13:35
Iza: Gdybym wiedziała to już dawno bym to rozwiązała ale skoro ty nie umiesz napisać rozwiązania
tylko mnie denerwujesz to już lepiej nic nie pisz −,−
27 maj 13:37
J:
jakim cudem dostałaś sie do gimnazjum, tam chyba są jakieś egzaminy.
27 maj 13:39
Iza: Napiszesz mi to rozwiązanie czy wolisz mnie denerwować

?
27 maj 13:41
27 maj 13:41
27 maj 13:44
Iza: Zrobilam tak: V=1/3 pp*H
V= 1/3 * 4 * 10
V= 1/3 * 40 = 40/3 = 13 i 1/3
I nie wiem czy mam coś jeszcze z tym zrobić
27 maj 13:51
J:
| | 40 | | 1 | |
nie .. to jeś już dobrze .. V = |
| [cm3] = 13 |
| [cm3] |
| | 3 | | 3 | |
| | a2√3 | |
w drugim pole podstawy: Pp = |
| |
| | 3 | |
27 maj 13:55
Iza: No to jedno zrobilam ale drugiego to na pewno nie dam rady
27 maj 13:58
J:
pokaż obliczenia ..
27 maj 14:02
Iza: Pp=6kwadrat√3/3 nie wiem czy to jest dobrze i co dalej
27 maj 14:06
J:
| | 62*√3 | |
V = |
| *10 = ? ( tam wczesniej w mianowniku miało być 4, a nie 3 ) |
| | 4 | |
27 maj 14:07
Iza: Już zrobiłam jest dobrze? Pp= a kwadrat√3/4 = 6kwadrat√3/4 = 36√3/4 = 9√3 cm kwadratowych
V= 1/3 * Pp * H = 1/3 * 9√3 * 15 = 45√3 cm kwadratowych
27 maj 14:12
J:
nie .. V = 30√3
27 maj 14:16
Iza: Okej dzięki
27 maj 14:17