Naszkicuj wykres funkcji
Madzia: naszkicuj wykres funkcji f jeśli f(x)=|1/4x2−1| .
Nie tyle proszę o rozwiązanie co mam pytanie. Dlaczego przekształcając wzór, muszę przesunąć
wektor o [0,−1] a nie o [1,0] ?
27 maj 20:54
J:
| | 1 | |
bo przesuwasz funkcję: f(x) = |
| x2 o jeden w dół czyli v = [0,−1] |
| | 4 | |
27 maj 20:56
Kacper:
| | 1 | | 1 | |
Gdybyś wykres y= |
| x2 przesunął o wektor [1,0] to dostaniesz parabolę y= |
| (x−1) 2  |
| | 4 | | 4 | |
27 maj 20:56
Madzia: Aaa racja! Dziękuje
27 maj 20:59
5-latek: | | 1 | |
A co jeśli f(x)=| |
| | (bo tez tak można odczytac ten zapis |
| | 4x2−1 | |
27 maj 21:01