ekstremum lokalne i monotoniczność
tito: wyznacz ekstremum lokalne oraz przedziały monotonicznosci:
27 maj 20:16
J:
1) Dziedzina
2) Liczymy pochodną ...f'(x) = ..?
27 maj 20:17
Tadeusz:
− dziedzina
− pochodna
− przyrównana do 0 itd
27 maj 20:18
tito: 1) dziedzina
x−2≠0
x≠2
2)
| | (x2)'*(x−2)−(x2)−(x−2)' | |
f'(x)= |
| |
| | (x−2)2 | |
| | 2x*(x−2)−x2−1 | |
f'(x)= |
| |
| | (x−2)2 | |
| | 2x2−4x−x2−1 | |
f'(x)= |
| |
| | (x−2)2 | |
i co dalej bo nie wiem
27 maj 20:30
J:
| | 2x(x−2) − x2 | | x2 − 4x | |
źle pochodna ...f'(x) = |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
..kiedy pochodna się zeruje ?
27 maj 20:39
tito: (x−2)'=1−0
skorzystałem ze wzoru na odejmowanie, a z jakiego miałbym skorzystać i dlaczego się zeruje?
27 maj 20:42
J:
a skąd masz w liczniku: (x2) − (x−2)' ?
27 maj 20:43
27 maj 20:47
tito: dobra juz wiem, sorry
27 maj 20:48
J:
popatrz na 20:30 ...nie widzisz, że masz różnicę (f )− (g)' zamiast iloczynu (f)*(g)'
27 maj 20:50