Wielomiany
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Pierwiastkami wielomianu P(x) = ax3 + bx2 + cx + d są liczby √10, −√10, −2. Wiedząc, że P(0) =
−24 oblicz współczynniki a, b, c, d.
Pomoże ktoś?
27 maj 17:26
Przemysław: Zrób układ równań wstawiając kolejne rzeczy za x i dodaj to równanie, które masz dane, i tak:
| ⎧ | P(√10)=0 | |
| ⎜ | | |
| ⎜ | P(−√10)=0 | |
| ⎨ | |
|
| ⎜ | P(−2)=0 | |
| ⎜ | | |
| ⎩ | P(0)=−24 | |
Ja bym tak próbował

wtedy masz 4 niewiadome, 4 równania − powinno wyjść
27 maj 17:29
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Spróbuję, a i w treści jest błąd, powinno być P(0) = −10
27 maj 17:32
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Wyszło mi, że:
100a−4√10a = 3√10
b=1
c=−4a−3
d=−10
Nie wiem jak to porozwiązywać.
27 maj 18:03
Bogdan:
Proponuję postać iloczynową P(x) = a(x − √1)(x + √10)(x + 2) i P(0) = −24
27 maj 18:08
Przemysław: Jakby co, to wynik:
sprawdzenie:
podstawiam kolejno:
x=
√10
| 1 | |
| *10√10+10−5√10−10=5√10−5√10+10−10=0 |
| 2 | |
x=−
√10
| 1 | |
| *−10√10+10+5√10−10=−5√10+5√10+10−10=0 |
| 2 | |
x=−2
x=0
−10=−10
czyli wszędzie co miało być.
Co do tego, jak rozwiązać to chyba najlepiej wyznacznikami Cramera.
Normalnie też się da, ale trzeba bardzo uważać (ja nie dałem rady).
No jasne, że tak....
Trochę prościej będzie
27 maj 18:10
Przemysław: W sensie to "No jasne.." to komentarz do tego, co Bogdan napisał. A ja radośnie najgorszą
metodą...
27 maj 18:11
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Dzięki.

Od razu wszystko proste.
27 maj 18:18