Wyznacz n-ty wyraz ciągu, wykaż na podstawie definicji, że jest to ciąg geometr
Janusz9710: W ciągu geometrycznym utworzonym z czterech wyrazow suma wyrazów o numerach parzystych jest
równa 45, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 90.
a) Wyznacz n−ty wyraz tego ciągu
b)wykaż na podstawie definicji, że jest to ciąg geometryczny
a
1=n
a
2=n*q
a
3=n*q
2
a
4=n*q
3
n+n*q
2=90
n*q+n*q
3=45
mam taki układ i co dalej
Janusz9710: Kurcze, ale jestem slaby z tych równan.. Co zrobiłeś z Tymi "n"

Mógłbys to troche
wytłumaczyc dalej