Wyznacz postać kanoniczną funkcji...
vicious: Wyznacz postać kanoniczną funkcji kwadratowej y=2x2−5x+2 oraz naszkicuj jej wykres.
27 maj 13:47
27 maj 13:48
vicious: Chyba jednak jestem zbyt cienka na matematykę...Po wykonaniu obliczeń wyszły następujące
wartości:
| | −5 | | 5 | |
√Δ=√41, p= |
| , q=5 |
| . |
| | 4 | | 8 | |
I na tym moja historia z owym zadankiem się skończyła, ponieważ coś mi w tych obliczeniach nie
gra...Czy mogę liczyć na pomoc?
27 maj 16:00
pigor: ... , no to sprawdzam np. tak :
y= 2x2−5x+2= 2(x2−52x+1)= 2(x2−2x*54+(54)2+1−2516)=
= 2(x−54)2+2*(1−2516)= 2(x−54)2− 1816= 2(x−54)2−118.
27 maj 16:14
Bogdan:
a jeśli o Δ, to vicious ile jest 52 − 4*2*2 = ?, ale nie potrzeba obliczać w tym
zadaniu Δ
27 maj 16:34
Bogdan:
| | −b | | 5 | | 25 | | 9 | |
xw = |
| = |
| , yw = c − a*xw2 = 2 − 2* |
| = − |
| |
| | 2a | | 4 | | 16 | | 8 | |
postać kanoniczna y = a)x − x
w)
2 + y
w
27 maj 16:37
vicious: Dziękuję. Już jestem w domu.
27 maj 19:43