Wielomiany Liceum
Agata: Pierwiastkami wielomianu P(x)=ax3+bx2+cx+d są liczby √3, −√3, 4. Wiedząc, że P(0)=−24.
Oblicz współczynniki a,b,c,d.
26 maj 17:42
Benny: P(0)=−24
P(
√3)=0
P(−
√3)=0
P(4)=0
cztery równania i cztery niewiadome, rozwiąż a otrzymasz współczynniki
26 maj 17:46
ICSP: Układ równań z czterema niewiadomymi ?
Są prostsze sposoby np. równanie z jedną niewiadomą.
26 maj 17:48
Agata: Da radę ktoś to zrobić?
27 maj 20:03
ICSP: P(x) = a(x − √3)(x + √3)(x − 4) i z warunku P(0) = −24 doliczysz a.
Potem wymnożenie da Ci współczynniki b,c,d
27 maj 20:08