funkcja kwadratowa.
r: zad 2
Określ liczbę rozwiązań równania x2 + (m−1)x + m − 1 =0 w zależności od wartości parametru m.
26 maj 20:40
J:
policz Δ ... i dokonaj analizy
26 maj 20:43
ICSP: o ilości pierwiastków równania kwadratowego decyduje jego wyróżnik.
26 maj 20:43
r: delta wyszla 5 i co dalej
26 maj 21:15
J:
nie .. delta musi być funkcją m
26 maj 21:18
J:
Δ = m2 − 6m + 5 = f(m) ... teraz narysuj wykres funkcji: f(m)
26 maj 21:21
Martiminiano: x2+(m−1)x+m−1=0
Równanie kwadratowe, dla Δ=0 jeden pierwiastek podwójny, dla Δ>0 dwa pierwiastki i dla Δ<0 brak
pierwiastków.
Δ=(m−1)2−4(m−1)=m2−2m+1−4m+4=m2−6m+5
I teraz liczymy deltę po raz kolejny:
Δ=36−4*1*5=36−20=16
m1=5 m2=1
Rysujesz wykres tej funkcji i wyciągasz wnioski:
Dla m=5 i m=1 równanie kwadratowe x2+(m−1)x+m−1=0 ma jedno rozwiązanie.
Dla m∊(1;5) równanie to nie ma rozwiązań.
Dla m∊.....∪..... równanie to ma dwa rozwiązania.
26 maj 21:24