matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
zygi:
4
n
−1
Oblicz granicę ciągu a
n
=
pomoże ktoś?
2
n
+6
27 maj 14:28
J:
podziel licznik i mianownik przez: 4
n
27 maj 14:33
zygi:
1
1−
4
n
wyjdzie
? dobrze?
1
3
(
)
n
+
2
2
n
27 maj 14:37
J:
6
w mianowniku: ..+
4
n
27 maj 14:38
zygi:
1−0
ok dzięki, to będzie
=0 ?
∞
+0
27 maj 14:40
J:
1
(
)
n
→ 0
2
27 maj 14:41
zygi:
1−0
czyli
=0 ? Dziękuję bardzo
0+0
27 maj 14:44
J:
1
nie ... [
] = +
∞
0
27 maj 14:45
zygi:
kurcze faktycznie, dziękuje jeszcze raz
27 maj 14:48