y | ||
y' + | = 0 | |
x |
dy | y | ||
= − | |||
dx | x |
dy | dx | C | |||
= − | ⇒ lnIyI = − lnIxI + C ⇔ lnIyI = lnIC*x−1I ⇔ y = | ||||
y | x | x |
1 | 1 | 1 | ||||
teraz uzmienniamy stałą: y = C(x)* | oraz: y' = C'(x)* | − C(x)* | ||||
x | x | x2 |
1 | ||
po podstawieniy do równania wyjściowego otrzymujemy: C'(x)* | = ex ⇔ C'(x) = x*ex | |
x |
1 | 1 | ex | A | |||||
zatem: y = C(x)* | = [ex(x−1) + A]* | ] = | (x−1) + | |||||
x | x | x | x |
e−1 | A | |||
czyli: | (1 − 1) + | = e−1 ... stąd oblicz A | ||
−1 | (−1) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |