matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
shrek:
cosx + tg
2
x cosx=1/cos x
27 maj 18:29
Mila:
cosx≠0⇔....napisz sam L=cosx*(1+tg
2
x)=
sin
2
x
cos
2
x+sin
2
x
1
=cosx*(1+
=cosx*
=
=P
cos
2
cos
2
x
cosx
27 maj 18:34
Janek191:
cos
2
x
sin
2
x
L = cos x + tg
2
x*cosx = cosx*(1 + tg
2
x) = cos x*(
+
) =
cos
2
x
cos
2
x
1
1
= cos x*
=
= P
cos
2
x
cos x
27 maj 18:37