Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną
Krzychu: Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną
(1 + sin α)(
1cos α −
1ctg α ) = cos α
Chodziło by mi bardziej o sposób jak to zrobić, niż o wynik.
Przekształcałem L i doszedłem do sin x cos i nie wiem co robić z tym dalej
27 maj 18:58
Janek191:
Wystarczy przemnożyć po lewej stronie
| 1 | | sin α | |
| = tg α = |
| |
| ctg α | | cos α | |
27 maj 19:02
Krzychu: No dobra to mam:
L=(1 + sin α) x (
1cos α −
sin αcos α
i nie wiem co dalej.
Sory za oporność ale dopiero co ten dział rozpocząłem i jeszcze nic nie czaję
27 maj 20:46
5-latek: po * taki jest znak mnożenia a nie x bo to oznacza co innego
| | sinα | | 1−sinα | |
U{1}{cosα− |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | |
| | 1−sinα | | (1+sinα)(1−sinα) | | 1−sin2α | | cos2α | |
teraz (1+sinα)*( |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
(1+sin
2α)(1−sin
2α) = 1−sin
2α ze wzoru (a+b)(a−b)=a
2−b
2
1−sin
2α= cos
2α ( no z jedynki trygonometrycznej
27 maj 21:13
5-latek: Oczywiste druga linijka od końca ma byc (1+sinα)(1−sinα)= ......
27 maj 21:30