Prosze o pomoc z tymi zadaniami , wg nw jak się za nie zabrac :( , prosze help
Jakob_96: 1 .Na ile sposobów możemy posadzić pięcioro dzieci na sześciu krzesełkach ?
2 . Dwie zaprzyjaźnione rodziny − czworo dorosłych i pięcioro dzieci − zajmują 9 kolejnych
miejsc w jednym rzędzie w kinie . Na ile sposobów mogą to zrobić tak ,aby:
a) rodzice siedzieli obok siebie i dzieci siedziały obok siebie i dzieci siedziały obok siebie
( w dowolnym porządku ) ?
b) dzieci siedziały obok siebie ( w dowolnym porządku )
c) żadnych dwoje dzieci nie siedziało obok siebie ?
3.Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry . Wypisz zbiór zdarzeń elementarnych tego
doświadczenia losowego , a następnie oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń :
a) wypadły dwie szóstki
b) na dokładnie jednej kostce wypadła piątka
c) suma oczek na obu kostkach jest mniejsza od 2
d) iloczyn oczek na obu kostkach wynosi 12
e) na żadnej kostce nie wypadła jedynka
f) na każdej kostce wypadłą parzysta liczba oczek
4 n.Rzucamy dwiema kostkami czworościennymi , na których ściankach znajdują się liczby 1 , 3 ,
5 , 7 Oblicz prawdopodobieństwo tego , że suma wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3 ?
5 Rzucamy 5 razy monetą . Oblicz prawdopodobieństwo tego , że w żadnych z dwóch kolejnych
rzutach nie otrzymamy tego samego wyniku .
6. Z pudełka , w którym jest 6 kul białych i 2 czarne , losujemy kolejno bez zwracania trzy
kule . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul o tym samym kolorach ?
27 maj 20:20
Jakob_96: Naprawdę nikt nie pomoże

?
27 maj 20:27
Eta:
zad 6/
6 białe + 2 czarne = 8 kul
|Ω|=8*7*6
A= {(b,b,b) ( cz, cz, cz)} zdarzenie (cz, cz, cz) −−− jest niemożliwe bo w pudełku
są tylko 2 kule czarne
|A|=6*5*4
| | 6*5*4 | |
P(A)= |
| =....... |
| | 8*7*6 | |
27 maj 21:09
Eta:

zad 4/
|Ω|= 4*4
|A|=5
| | |A| | |
P(A)= |
| =........... |
| | |Ω| | |
27 maj 21:17
27 maj 21:19
Jakob_96: Dziękuje bardzo , mógł/a byś zrobiś reszte zada czy niestety nie ?
27 maj 21:24
Mila:
5)
Wariacje z powtórzeniami .
|Ω| = 2
5 = 32
A− w dwóch kolejnych rzutach nie otrzymamy tego samego wyniku .
A={ (O,R,O,R,O), (R,O,R,O,R)} −
|A|=2
27 maj 21:41
Eta:
No to już masz następną pomoc
27 maj 21:44
Mila:
Czy masz odpowiedzi do zadań?
27 maj 21:47
Eta:
zad2/ jeżeli dobrze zrozumiałam treść zadania( niezbyt jasno napisałeś treść)
X, Y, M, N −−− oznaczenia rodziców
A,B,C,D,E −−− oznaczenia dzieci
a) XYMNABCDE
rodzice na 4! sposobów i dzieci na 5! sposobów
odp 4!*5! = .........
b) ABCDEXYMN
XABCDEYMN
XYABCDEMN
XYMABCDEN
XYMNABCDE
Odp: 4*4!*5!
c)
AXBYCMDNE
odp: 4!*5!
Ewentualnie
Mila poprawi
27 maj 21:57
Mila:
Witaj Eta, właśnie w treści problem.
a) Nie wiem jak mają siedzieć rodzice, (XY),(MN) czy wymieszani?
Może tak jak napisałaś pomnożone przez 2.
b)
(ABCDE),X,Y,M,N pięć elementów
5!*5!
C) Jak napisałaś.
Co myślisz?
Może ekspert PW nas wspomoże?
27 maj 22:48