Równanie różniczkowe
emg: Witam, wskaże mi ktoś błąd:
y'
1x*y = x
2
dydx = x
2 −
yx
t =
yx
y = tx
y' = t'x + t
t'x + t = x
2 − t
x*
dtdx = x
2 − 2t / * (dx/x) /:(x
2−2t) /*x
2
dt−2t = xdx
całkujemy i mamy:
−
12 * ln|t| =
12 * x
2 +c / e^
| | 1 | |
e(ln √ |
| ) = e(12*x2 + c) |
| | |t| | |
co jest błędnym wynikiem, ktoś może pomóc?
26 maj 18:57
emg: w mianowniku jest e do x a to jeszcze do 2
26 maj 18:57
J:
a czemu tak ? ...to równanie o zmiennych rodzielonych:
| dy | | y | |
| * |
| = x2 ⇔ ydy = x3 dx |
| dx | | x | |
26 maj 19:35
emg: Mam to rozwiązać metodą uzmiennienia stałej
26 maj 19:46
J:
jakie uzmiennianie stałej ... to jest równanie o zmiennych rodzielonych
po prostu scałkuj obustronnie
26 maj 19:47
emg: no takie mam polecenie.. i ustaliłem, że błąd jest gdzies w rozwiązaniu równania t'x +2t=x2
26 maj 19:58
emg: poza tym po y' jest + którego ucieło..
26 maj 21:42