rozwiąż równanie
Krzysztof: witam, jeśli ktoś potrafi rozwiązać poniższe równania to bardzo proszę o pomoc, nawet chociażby
tylko jedno z nich. Będę bardzo wdzięczy
sin(x) cos(y) − y' cos(x) sin(y) = 0
xy
2 + (y − x
2y)y' = 0
xy' + y = xsin(x)
y' + 4y = 4x
2 +14x + 3
y' + 4y = 10xe
x
y'' + 2y' + y = e
2x
y'' + y = sin (5x)
28 maj 09:55
J:
y' + 4y = 4x2 + 14x + 3 ( równanie liniowe niejednorodne)
p(x) = 4 , czyli: CORN: y = C1*e−4
CSRN obliczymy metodą przewidywania: stW = 2, zatem przewidujemy:
y1 = Ax2 + Bx + C oraz y' = 2Ax + B
Wstawiam do równania:
2Ax + B + 4(Ax2 + Bx + C) = 4x2 + 14x + 3
po obliczeniu A,B,C szukana funkcja ma postać: f(x) = y + y1 = C1*e−4 + Ax2 + Bx + C
28 maj 10:23
J:
| | dy | | dy | | −x | |
xy2 + (y − x2y)y' = 0 ⇔ |
| *y*(1−x2) = −xy2 ⇔ |
| = |
| dx |
| | dx | | y | | a − x2 | |
.. a to jest równanie o zmiennych rozdzielonych
28 maj 10:37
28 maj 10:45
J:
y' + 4y = 10xex .... liniowe niejednorodne: y =C*e−4x .. i uzminnianie stałej..
PS. teraz zauważyłem... w moim pierwszym popraw: y = C1*e−4x
28 maj 11:06