Obwód wynosi 6+4V2+2V5
bez soli : Proste o równaniach ax+y=b+1 oraz x+by=1−2a przecinają się w punkcie P(1,4).
Oblicz obwód trójkąta ABP, gdzie A i B są punktami, w których podane proste
przecinają oś OX.
26 maj 21:25
J:
Na początek oblicz a i b z układu:
a + 4 = b + 1
1 + 4b = 1 − 2a
26 maj 21:28
pigor: ..., dany P=(1,4)
ax+y= b+1 i x+by= 1−2a i P=(1,4) ⇒ a+4= b+1 i 1+ 4b= 1−2a ⇔
⇔ a+2b=0 i b=a+3 ⇔ a= −2b i b= −2b+3 ⇔
b=1 i a= −2 ⇒
⇒ −2x+y= 2 oraz x+y= 5 ⇒ (y=0 i x= −1) v (y=0 i x=5), czyli
A=(−1,0) i B= (5,0) i P=(1,4) − wierzchołki ΔABP, oraz
AB
2= 6
2 i BP
2= 16+16= 16*2 i AP
2= 2
2+4
2=4*5 ⇒
⇒
Ob.Δ= |AB|+|BP|+|AP|=
6+4√2+2p{5 − szukany obwód ΔABP. ...
26 maj 21:53