a
ananas: Jak to rozwiązać. Układ równań:
3x2+2y=0
−3y2+2x=0
27 maj 20:47
Bogdan:
Dodajemy stronami: 3(x2 − y2) + 2(x + y) = 0 ⇒ 3(x + y)(x − y) + 2(x + y) = 0
(x + y)(3x − 3y + 2) = 0 itd
27 maj 20:54
ananas: jak to drugie przekształcenie przeszło w trzecie?
27 maj 21:08
Bogdan:
przez wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias
27 maj 21:08
J:
wyłączasz przed nawias: (x+y)
27 maj 21:09
ananas: a takie coś
3x2+3y2+12y=0
6xy+12x=0
coś z tą szóstką chyba jakoś by to rozbić?
27 maj 22:11
ananas: jak wyznaczam z drugiego rownania y i wstawiam do pierwszego to mi sie coś nie zgadza.. pomoże
ktoś?
27 maj 22:20
Bogdan:
najpierw uprość równania
27 maj 22:21
ICSP: Dodaj równania stronami, następnie podziel przez 3, i po rozwiązaniu sprawdź czy otrzymane pary
faktycznie spełniają układ równań.
27 maj 22:21
Bogdan:
potem wyłącz z drugiego równania x przed nawias
27 maj 22:23
ananas: wystarczyło że uprościłem i wyszło
27 maj 22:28