Następne zadanko do rozwiązania
Ada: Prostą równoleglą do prostej x+y+25=0 oraz prostą prostopadłą do prostej x+y+16=0
27 maj 19:58
J:
równoległa: y = − x + k ( nieskończenie wiele)
prostopadła: y = − x + k ( nieskończenie wiele)
27 maj 20:00
Ada: odpowiedzi do tego są takie:
równoległa
y=1/2x+5/2
x+y+4=0
y−1=2x
y=−5−2x
prostopadła
y=1/2x+3/2
x+y+1=0
y−1=x
y=−5−2x
27 maj 20:06
Mila:
Prostopadła :
y=x+k, k∊R
27 maj 20:06
J:
racja ..

rozpędziłem się
27 maj 20:08
Ada: ktora to bd odpowiedź przyjaciele?
27 maj 20:09
J:
napisz porządnie całą treść zadania
27 maj 20:09
J:
na razie, to żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
27 maj 20:10
Mila:
Można tak:
Przekształcić równania do postaci kierunkowej .
Proste równoległe mają jednakowe wsp. kierunkowe.
Proste prostopadłe:
a1*a2=−1
Ponadto, jesli masz test wyboru, to pisz całą treść zadania.
1)
x+y+25=0⇔y=−x−25 dana prosta
Prosta do niej równoległa to x+y+4=0 bo y=−x−4
2) x+y+16=0 dana prosta
y=−x−16
−1*a2=−1
a2=1
szukaj prostej o takim wsp. kierunkowym.
Która to będzie?
27 maj 20:13
Ada: prostą równoleglą do prostej x+y+25=0 oraz prostą prostopadłą do prostej x+y+16=0
równoległa
y=1/2x+5/2
x+y+4=0
y−1=2x
y=−5−2x
prostopadła
y=1/2x+3/2
x+y+1=0
y−1=x
y=−5−2x
27 maj 20:14
J:
a Ta swoje ...
27 maj 20:16
Ada: x+y+4=0 pomyliłam się tu bd tak;x+y+1=0
27 maj 20:17
J:
daj już spokój i nie wypisuj tych bredni..
27 maj 20:18
Ada: : prostą równoleglą do prostej x+y+25=0 oraz prostą prostopadłą do prostej x+y+16=0
równoległa
y=1/2x+5/2
x+y+1=0
y−1=2x
y=−5−2x
prostopadła
y=1/2x+3/2
x+y+4=0
y−1=x
y=−5−2x
Takie jest zadanie wcześniej była pomyłka
27 maj 20:18
Ada: @J:
powiedz dokładnie o co Ci chodzi mam takie zadanie na teście więc to nie są chyba jakieś
brednie.
Pozdrawiam
27 maj 20:22
J:
dziękuję za pozdrowienia ... wzajemnie , ale zapewniam Cię ,że to stek bzdur
27 maj 20:25
Ada: Jeśli napiszę tak jak jest na teście spróbujesz mi to rozwiązać?
27 maj 20:27
5-latek: J czesc

Post 20:18
rownolegla to b)
prostpadla to c)
27 maj 20:29
J:
pomogę Ci ...., ale musi być poprawnie przepisana treść zadania
27 maj 20:29
Eta:
Napisz całą treść zadań włącznie z propozycjami odpowiedzi !
27 maj 20:30
J:
aaaa ... teraz widzę

.. to są po prostu podane cztery odpowiedzi do wyboru
27 maj 20:31
Ada: Prostą równoleglą do prostej x+y+25=0 Jest:
A)y=1/2x+5/2
B)x+y+1=0
C)y−1=2x
D)y=−5−2x
Prostą prostopadłą do prostej x+y+16=0 jest:
A)y=1/2x+3/2
B)x+y+4=0
C)y−1=x
D)y=−5−2x
27 maj 20:33
Eta:
zad.1 odp B)
zad2/ odp C)
27 maj 20:35
J:
popatrz na wpis 5−latka o 20:29
27 maj 20:35
Ada: Dziękuję Bardzo <3
27 maj 20:36
Ada: Oblicz miejsce zerowe:
F(x)=1/3x−6
27 maj 20:38
J:
najpierw napisz porządnie !
27 maj 20:42
Mila:
Ada pofatyguj się i przeczytaj to co napisałam.
27 maj 20:43
Piotr:
1/3x − 6 = 0 wyznacz x
27 maj 20:43
Ada: Oblicz miejsce zerowe:
F(x)=1/3x−6
To jest całe zadanie tu nie podanych odpowiedzi trzeba to rozwiązać a mi wyszło x=18 i nie
jestem
pewna czy dobrze
27 maj 20:45
J:
| | 1 | | 1 | |
co oznacz zapis: 1/3x − 6 ... to jest: f(x) = |
| − 6 , czy: |
| x − 6 ? |
| | 3x | | 3 | |
27 maj 20:47
5-latek: ja także nie jestem pewien
| | 1 | | 1 | |
bo f(x)= |
| x−6 czy f(x)= |
| |
| | 3 | | x−6 | |
Zobacz jak się zapisuje ulamki (
Kliknij po więcej przykladow
27 maj 20:48
Ada: F(x)= 1/3 x−6
27 maj 20:48
Piotr:
zle.
1/3*18 − 6 = 1/54 − 6 ≠ 0
| | 1 | |
ale na pewno to ma byc |
| x − 6 |
| | 3 | |
27 maj 20:49
27 maj 20:49
J:
no to dobrze policzyłaś: x = 18
27 maj 20:51
Eta:
x= 18
27 maj 20:52
Ada: A jeśli mam opisać własności funkcji to co musi się tam znajdować
27 maj 20:59
J:
dla funkcji liniowej wystarczy:
1) Dziedzina
2) Miejsca zerowe
3) Monotoniczność
4) Zbiór wartości
27 maj 21:01
Ada: Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y+2x−3=0 przechodzącej przez punkty
P=(1,3)
27 maj 21:07
Ada: Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y+4x−7=0 przechodzącej przez punkty
P=(1,2)
27 maj 21:09