Liceum Wielomiany
Agata: Liczby 1, −3 są pierwiastkami wielomianu w(x)=4x3+ax2+bx+3. Znajdź a i b oraz trzeci
pierwiastek wielomianu w.
27 maj 20:03
J:
W(1) = 0
W(−3) = 0 .. z układu oblicz a i b , potem podziel wielomian przez np.: (x − 1)
27 maj 20:05
Eta:
x
1=1, x
2=−3 , x
3=k
W(x)=4(x−1)(x+3)(x−k) = ......... =4x
3+(8−4k)x
2+(−8k−12)x+12k
i 8−4k=a ⇒ a=−7
−8k−12=b ⇒ b= −14
27 maj 20:14
Bogdan:
też skorzystałbym z postaci iloczynowej
27 maj 20:17
Eta:
27 maj 20:19
Eta:
Poprawiam chochlika : a= +7
27 maj 20:26
Agata: @Eta
Mogłabyś mi rozpisać skąd wzięło się 4x3+(8−4k)x2+(−8k−12)x+12k ?
27 maj 21:17
Eta:
po wymnożenia W(x) i uporządkowaniu
W(x)=4(x−1)(x+3)(x−k)=.......
27 maj 21:22
Agata: Po wymnożeniu wychodzi mi 2x2−6−8x(x−k)
27 maj 21:30
5-latek: masz x*x*x=x3 to jakim cudem po wymnożeniu dostajesz x2 w najwyzszsej potędze ?
27 maj 21:35
Agata: Jeżeli jeszcze raz wymnożę przez nawias wyjdzie 3x3.
27 maj 21:37
Eta:
4(x−1)(x+3)(x−k)=4(x2+2x−3)(x−k)= 4x3−4kx2+8x2−8kx−12x+12k=
= 4x3+(8−4k)x2+(−8k−12)x+12k
27 maj 21:47
Agata: Dzięki
27 maj 21:51