witam wszystkim , jeśli ktoś by mógł spróbować zrobić to zadanie:(
Jakob_96: Oblicz prawdopodobieństwo tego , że losowo wybrana liczba z dwucyfrowych jest podzielna przez 2
lub przez 5
28 maj 13:55
J:
napisałem Ci wczoraj jak to robić
28 maj 13:56
Jakob_96: ale dalej nw jak i mam nadzieje że ktoś mi pomoże zrobić
28 maj 14:05
Benny: mamy jakąś liczbę XY, gdzie X to cyfra dziesiątek a Y cyfra jedności
X wybieramy na 9 sposobów, bo na początku nie może być 0
Y wybieramy spośród liczb : {0, 2, 4, 5, 6, 8}
więc mamy 9*6=54 liczb
| | 54 | | 3 | |
wszystkich dwucyfrowych liczb mamy 90, więc nasze prawdopodobieństwo wynosi |
| = |
| |
| | 90 | | 5 | |
28 maj 14:13
Benny: Y wybieramy spośród cyfr oczywiście
28 maj 14:13
J:
liczb dwucyfrowych jest: 99 − 9 = 90
| | 90 | |
wśród nich podzielnych przez 2 jest: |
| = 45 |
| | 2 | |
| | 90 | |
wśród nich podzielnych przez 5 jest: |
| = 16 |
| | 5 | |
Razem: 45 + 16 = 61
Musimy odjąć te, które policzyliśmy dwukrotnie ( 10,20,30,40,50,60,70,80,90 )
czyli mamy: 61 − 9 = 52
28 maj 14:14
J:
@
Benny ... chyba źle zinterpretowałeś to zadanie
28 maj 14:15
J:
| | 90 | |
upss .. mała poprawka... podzielnych przez 5 jest oczywiście: |
| = 18  |
| | 5 | |
...reszta obliczeń identyczna
28 maj 14:18
Jakob_96: ok , dziękuje wam bardzo
28 maj 14:19
Benny: @
J, ale jak to źle?

Jak patrze na Twoje rozwiązanie to wyjdzie tyle samo.
28 maj 14:24
J:
sorry .. nie doczytałem uważnie Twojego rozwiązania ... mamy oczywiście ten sam wynik
28 maj 14:27
Jakob_96: to w końcu które rozwiązanie jest dobre ?
28 maj 14:28
J:
obydwa

...proponowałbym jednak moje , bo bardziej odpowiada treści zadania
Beny przyjął,że losujemy dwie cyfry i tworzymy z nich liczbę , w treści jest
jednak"losujemy liczbę sposród dwucyfrowych"
28 maj 14:31
Benny: @
J Chciałem po prostu sobie tak policzyć ile jest takich liczb
28 maj 14:35
J:
Jasne .., zawsze można sie pobawić
28 maj 14:40