zadanie optymalizacyjne
paweł: Do pewnej liczby a dodano jej kwadrat,a następnie odjęto sześcian liczby a.Czy istnieje taka
liczba a dla której wartość otrzymanego wyrażenia jest największa jeśli a ∊R. Wiem jaki ma byc
wynik ale tego nie rozumiem. Nie wiem dlaczego.
26 maj 17:33
pigor: ...., wychodzi mi, że istnieje i jest nią − tak na szybko − liczba a=
13.....
26 maj 17:53
ICSP: jak dla mnie nie istnieje, ponieważ limx → −∞ = ∞
26 maj 17:58
Mila:
Nie istnieje.
26 maj 17:58
vaultboy: szukam max{a+a2−a3,a∊R}
f(a)=a+a2−a3
Chyba blef w treści, bo lim a→∞ f(a)=−∞ oraz lim a→(−∞) f(a)=∞
Zatem nie istnieje liczba a dla której wartość f(a) jest największa
26 maj 17:59
Mila:
Może czegoś w treści nie dopisano, jakieś ograniczenia?
26 maj 18:02
paweł: Nie nie, jest tak jak napisałem. Piogor, masz racje ale wtedy kiedy a nalezy (0,+∞)
26 maj 18:20
Mila:
Właśnie o takim ograniczeniu pisałam, a∊R+ .
26 maj 18:30
paweł: Nie kapuje dlaczego tak, Jest podany tylko że a nalezy do R. Bez żadnego plusa. Ale nie
rozumiem, skąd ta granica.
26 maj 18:33
Mila:

f(a)=a+a
2−a
3 − funkcja określona dla a∊R
Badając przebieg zmienności funkcji liczysz granice na krańcach dziedziny
| | 1 | | 1 | |
lima→−∞(a+a2−a3)=a3*( |
| + |
| −1)=∞ |
| | a2 | | a | |
| | 1 | | 1 | |
lima→∞(a+a2−a3)=a3*( |
| + |
| −1)=−∞ |
| | a2 | | a | |
Funkcja nie jest ograniczona z góry ani z dołu.
f'(a)=1+2a−3a
2
Liczymy miejsca zerowe f(a)
−3a
2+2a+1=0
Δ=16
| | 1 | |
f'(a)>0 ⇔a∊(− |
| ,1) w tym przedziale f(a) jest rosnąca |
| | 3 | |
| | 1 | |
dla a=− |
| funkcja f(a) ma minimum lokalne, dla a=1 ma maksimum lokalne. |
| | 3 | |
f(1)=1
26 maj 19:03