oblicz pole powierzchni
obcyy: Mógłby mi ktoś pomóc? Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
o krawędzi podstawy a=5 cm i wysokości ściany bocznej h=8cm.
27 maj 14:25
27 maj 14:29
obcyy: Czyli P= 5 do 2 + 4 * 1/2 * 5 * 8 ?
27 maj 14:34
J:
tak.
27 maj 14:37
obcyy: Zrobiłem to dobrze? P=52 + 4 * 1/2 * 5 * 8
P= 25 +4 * 1/2 * 40
P= 29 * 1/2 * 40
P= 29* 40/2 = 29* 20
P= 580
To tyle? Czy jest dobrze? I jak obliczyć wysokość ściany bocznej h=8 cm?
27 maj 14:45
J:
przecież sumujesz, a nie mnożysz...
h = 8 masz w treści zadania
27 maj 14:52
obcyy: Czyli wyjdzie P=49 bo 29+20?
27 maj 14:57
J:
P = 25 + 2*5*8 = 25 + 80 = 105
27 maj 15:03