Rozwiąż następujące równania.
vicious: Rozwiąż równania:
a) 2x−3/x+1= −x/2
b) x+1/2x−5= x+1/2x−1
27 maj 13:41
J:
to je napisz porządnie
27 maj 13:41
vicious: Przepraszam bardzo, jeszcze nie jestem zbytnio obeznana w tym serwisie...Poniżej zamieszczam
poprawione równania:
27 maj 13:53
J:
a) założenie: x ≠ − 1 , potem wymnóż "na krzyż"
b) podobnie ...
27 maj 13:56
Bogdan:
w b) proponuję po określeniu założeń zapisać równanie następująco:
(3x − 1)(x + 1) − (2x − 5)(x + 1) = 0
i nie wymnażamy, ale wyłączamy wspólny czynnik przed nawias.
27 maj 14:04
J:
słusznie..... nie zwróciłem uwagi
27 maj 14:11
40: D:x≠1
(2x−3)*2=(x+1)*x
4x−6=x
2+1x
4x−x
2−x+6=0
3x−x
2+6=0 /:3
x−x
2+2=0
x−x
2=−2 /
√
x=−
√2
x=1,41
Czy jest dobrze?
27 maj 20:27
5-latek: Już dziedzina zle
Przy mnożeniu na krzyz zgubiles (minus)
27 maj 20:43
vicious: D: 2x−5≠0 i 3x−1≠0
x=2
12 i x = 0
(x+1)(3x−1) = (2x−5)(x+1)
3x
2−x+3x−1 = 2x
2+2x−5x−5
2x
2−x+3x−1 −2x
2−2x+5x−5=0
5x−4=0
5x=4 /:5
x=
45
Prosiłabym o sprawdzenie tego przykładu..
27 maj 20:44
Piotr:
dziedzina zle
27 maj 20:46
vicious: Tzn, Piotr? 2x−5≠0 czy 3x−1≠0?
27 maj 20:52
5-latek: np 3x−1≠0 to 3x≠1 to x≠ ile ?
27 maj 21:02
Piotr:
a poza tym juz nie trzeba pisac D=R\{cos tam} ?
27 maj 21:07
vicious: Dobrze, czy oprócz dziedziny zrobiłam jakiś fundamentalny błąd w obliczeniach?
27 maj 21:11
5-latek: Post 20:44
przy przenoszseniu ma by +5 a nie (−5)
czarta linijka od końca zle ma być 3x2 a nie 2x2 i dostaniesz wtedy równanie kwadratowe
27 maj 21:18
vicious: (x+1)(3x−1)=(2x−5)(x+1)
3x
2−x−3x−1=2x
2+2x−5x−5
3x
2−x+3x−1−2x
2−2x+5x+5=0
x
2+5x+4=0
x
2+5x=−4 /:5
x=−
√45
27 maj 22:00
5-latek: Tak się takich rownan nie rozwiazuje
x2+5x+4=0 liczysz delte i x1 i x2 i spraedzasz rozwiązania z dziedzina
27 maj 22:05
27 maj 22:07
Robert : a)2x−3/x+1= −x/2
b) x+1/2x−5= x+1/2x−1
a) (2x−3)*2= (−x)*(x+1)
4x−6= −x2−x
4x−6+x2+x=0
x2+5x−6=0
równanie kwadratowe więc liczymy delte:
⋀= b2 − 4*a*c= 25− 4*1*(−6)=25+24=49
Pierwiastek z Delty to 5 więc powinno być dobrze.
teraz miejsca zerowe x1 i x2
27 maj 23:05
Robert : Pierwiatek z 49 to 7, przepraszam.
27 maj 23:06
-: Dziękuję Wam bardzo.
Rozwiązałam właśnie przykład b) i zastanawiam się, czy jest dobrze...Trochę gubię się w
funkcjach kwadratowych i wyłączaniu przed nawias, zatem byłabym wdzięczna za wskazanie
ewentualnych błędów..
(x+1)(3x−1)=(x+1)(2x−5)
(x+1)(3x−1)−(x+1)(2x−5)=0
(x+1)(3x−1−2x−5)=0
x+1=0 lub x−4=0
x=−1 x=4
x∉{−1,4}
28 maj 13:29
vicious: Dziękuję Wam bardzo. Rozwiązałam właśnie przykład b) i zastanawiam się, czy jest
dobrze...Trochę gubię się w funkcjach kwadratowych i wyłączaniu przed nawias, zatem byłabym
wdzięczna za wskazanie ewentualnych błędów..
x+1 x+1
=
2x−5 3x−1
(x+1)(3x−1)=(x+1)(2x−5) (x+1)(3x−1)−(x+1)(2x−5)=0 (x+1)(3x−1−2x−5)=0 x+1=0 lub x−4=0 x=−1 x=4
x∉{−1,4}
28 maj 13:29
J:
źle ..(x+1)(3x−1) − (x+1)(2x−5) = 0 ⇔ (x+1)[(3x − 1) − (2x−5)] = ... popraw
28 maj 13:34
Bogdan:
b) błąd na błędzie, ale spoko, jakoś to będzie

(x + 1)(3x − 1 − 2x + 5) = 0, +5 a nie −5
ponadto obliczyłaś −1 − 5 = −4, to jest błędny wynik, a zresztą powinno być −1 + 5 = 4
28 maj 13:36