aa
Hugo: @Dziadek Mróz && IT people
Bardzo proszę o pomoc
http://pastebin.com/kLrTaGp1
Mam na jutro program w pythonie do analizy na tekście, mam problem z:
3) jak stworzyc i skasowac plik w pythonie? //normalnie touch && rm ale to nie dziala na os.
9) jak wypisac pozycje wystepujących wyrazów
10) i to ostatnie udolu
ew. jak ktoś ma jakies gotowce związane z tym , zeby cos zliczalo czy robilo, dowolne to bym sb

Z góry dziękuję
26 maj 18:12
Dziadek Mróz:
3.
open(nazwa, 'a')
Później python zamknie ten plik, flaga 'a' (append − dopisz jeżeli istnieje)
Jeżeli to boli to można:
open(nazwa, 'a').close()
5.
os.remove(nazwa)
9. Chodzi o pozycję wyrazu w pliku? Odczyt pliku do stringu i metoda index().
with open(nazwa, 'r') as plik1:
zawartosc = plik1.read()
print(zawartosc.index(wyraz))
10.
Tworzysz słownik, w nim umieszczasz poszczególne słowa obcinając znaki interpunkcyjne.
wyrazy = {}
with open(nazwa,'r') as plik1:
for linia in plik1:
for wyraz in linia.split(): # wewnątrz jeszcze obcinanie interpunkcji
# o tu gdzieś
if wyraz in wyrazy:
wyrazy[wyraz] += 1
else:
wyrazy[wyraz] = 0
26 maj 18:37
Dziadek Mróz:
Kwestia pomyślunku. Narysować sobie na kartce schemat działania, jakby to było gdyby nie było
komputera, a następnie poszukanie dostępnego rozwiązania w Pythonie
26 maj 18:38
Hugo: 
dz
26 maj 18:51