ciag aryt.
Akytametam: Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym iloczyn a1 i a4 jest rowny
22 zaś iloczyn a2 i a3 jest rowny 40.
26 maj 17:42
J:
a1(a1+3r) = 22
(a1+r)(a1+2r) = 40 ... z układu oblicz: a1 , r , potem: a20 i S20
26 maj 19:43
Akytametam: Dzielękuje bardzo pięknie
26 maj 19:47
Janek191:
a
1*a
4 = a
1*( a
1 + 3 r) = 22
a
2*a
3 = (a
1 + r)*( a
1 + 2 r) = 40
więc
a
12 + 3 a
1 r = 22
a
12 + 3 a
1 r + 2 r
2 = 40
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2 r
2 = 18
r
2 = 9
r = − 3 lub r = 3
więc dla r = − 3 mamy
a
12 − 9 a
1 − 22 = 0
Δ = 81 − 4*1*(−22) = 81 + 88 = 169
√Δ = 13
| | 9 − 13 | |
a1 = |
| = − 2 lub a1 = 11 |
| | 2 | |
zatem
1) Dla a
1 = − 2 i r = − 3
a
20 = − 2 + 19*(−3) = − 59
S
20 = 0,5*( − 2 − 59)*20 = − 610
2)
Dla a
1 = 11 i r = − 3
a
20 = 11 − 57 = − 46
S
20 = 0,5*( 11 − 46}*20 = − 350
itd.
Dokończ dla r = 3
26 maj 19:56