czworokąt
Eta:

Oblicz pole czworokąta
AFKE (rys.)
24 maj 16:06
Kacper:
Dla kogo to zadanie
Eta?
24 maj 16:12
Eta:
Dla chętnych
24 maj 16:12
Eta:
Zapomniałam jeszcze dopisać,że kąt ostry równoległoboku ma miarę 60o
24 maj 16:14
Kacper:
No właśnie robię rysunek i czegoś mi brakowało
24 maj 16:15
Eta:
Jak tam
Kacper
24 maj 16:40
Kacper:
Pytasz czy zrobiłem?
24 maj 16:45
Eta:
tak
24 maj 16:46
Kacper:
Mam jakiś pomysł, ale straszny rachunkowo.

A zapewne liczy sie prosto
24 maj 16:49
Eta:
To myśl dalej
24 maj 16:50
Metis: 2 razy cosinusów? Czy 2 razy Piatagorasem?
24 maj 16:52
Eta:
24 maj 16:53
Eta:
Ładne zadanko

kto chętny?
24 maj 16:55
Kacper:
Daj mi jeszcze chwilę, bo myślę nad tym jak je zrobić bez brutalnych metod
24 maj 16:57
Eta:
Ok

ja mam czas, ja poczekam
24 maj 17:00
Karolina96: Odcinek |FK| to 1/3 FC
24 maj 17:07
Kacper:
Ja muszę lecieć, bo mam inne obowiązki, ale o zadaniu pamiętam

Brakuje mi jednego elementu i zadanie robi się w pamięci
24 maj 17:21
Eta:
24 maj 17:25
Eta:
24 maj 20:45
Kacper:
Chyba mam
24 maj 21:48
Eta:
Jaka odp: ?
24 maj 21:50
Kacper:
Oficjalnie wynik to:
Ale muszę przyznać, że się namęczyłem

Rachunki proste, tylko wymyśleć trudno
24 maj 22:03
Kacper:
Eta 
powiedz, że dobrze
24 maj 22:09
Eta:
24 maj 22:13
Kacper:
Napisze ci na maila rozwiązanie, bo może ktoś jeszcze będzie chciał robić

Ciekaw jestem czy jest krótsza droga od mojej
24 maj 22:18
Eta:
ok

czekam
24 maj 22:19
Hugo:

ta teoria + pitagora sporo układów równan i wyliczyc

?
25 maj 00:25
Bogdan:
Wystarczy zastosować twierdzenia: Talesa i sinusów, nie ma układów równań.
25 maj 01:59
Eta:
25 maj 12:04
Bogdan:

Oznaczenia: |CD| = x, |∡BPC| = |∡APD| = α
|AD| = |DS|
Korzystając z twierdzenia Talesa wnioskujemy, że |PD| = 4x i |PC| = 5x.
Z twierdzenia sinusów w trójkącie PQR otrzymujemy:
| 8x | | 5 | | 5√3 | |
| = |
| ⇒ sinα = |
| |
| sin120o | | sinα | | 16x | |
Pole czworokąta ABCD:
| | 1 | | 1 | | 39x | | 5√3 | |
P = PBPC − PAPD = |
| *5x*15*sinα − |
| *4x*9*sinα = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 16x | |
25 maj 20:03
Eta:

P=P(RKE)− P(RFA)
FM , DN, KL −−−− trzy wysokości poprowadzone na bok AB
| | 5 | | 5√3 | | 5√3 | |
|QE|=24, |RE|=15 , |FM|= |
| *sin60o= |
| , |DN|=5*sin60o= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Z podobieństwa trójkątów QDE i RKE :
| |QE| | | |DN| | | 8 | | 5√3 | | 25√3 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |KL|= |
| |
| |RE| | | |KL| | | 5 | | 2|KL| | | 16 | |
| | 1 | | 25√3 | | 1 | | 5√3 | | 375√3 | | 180√3 | |
P= |
| *15* |
| − |
| *9* |
| = |
| − |
| = |
| | 2 | | 16 | | 2 | | 4 | | 32 | | 32 | |
25 maj 21:52
Saizou : wystarczy w sumie tylko podobieństwo trójkątów
25 maj 21:59
Eta:
@
Saizou
To podaj swoje rozwiązanie
25 maj 22:03
Saizou : Można się jeszcze inaczej pobawić, może jutro pokażę moje rozwiązanie
25 maj 22:04
wieszcz : bohdan skad takie podzielenie tego rownolegloboku mozesz wytlumaczyc albo dac jakas stronke do
tego
25 maj 23:35
Bogdan:
Używam na tym forum imienia Bogdan, nie Bohdan. Taki miałem pomysł na rozwiązanie tego
zadania.
Nie rozumiem pytania o stronkę do tego.
25 maj 23:41
wieszcz : ok będe wiedział na przyszłość
25 maj 23:44
Kacper:
Ja też używałem tylko podobieństwa

Napiszę w przerwie swoje rozwiązanie
26 maj 10:48
26 maj 12:34
Kacper:

odcinek XZ − równoległy do boków AD i BC.
ΔCYZ~CFD (skala 1/3)
ΔFKD~ΔKYX (skala 3/5)
Na pole równoległoboku AXZD składa się
P
AXFK+P
XKY+P
KYZD+P
FKD
Po kilku drobnych rachunkach otrzymujemy odpowiedź
26 maj 14:13
Eta:
No i mamy kilka sposobów rozwiązania tego zadania
27 maj 20:28
kyrtap: a kogo najlepszy?
27 maj 20:30
Eta:
A kogo ?

........... piszemy : "a czyj sposób najlepszy" ?
27 maj 20:33
kyrtap: chłop z Mazur nie zna się na poprawnej polszczyźnie
27 maj 20:34
Eta:
27 maj 20:35
kyrtap: ale dzięki że poprawiłaś
27 maj 20:36
Kacper:
Mnie bardzo podoba się sposób
Ety
27 maj 20:48
Eta:
27 maj 20:50
Kacper:
Ja mam zawsze problem z zadaniami, gdzie należy coś dorysować
27 maj 20:55
kyrtap: ja ogólnie mam dużo problemów ^^
27 maj 21:07
Hugo: dobrze ze Hugo czuwa
27 maj 21:10
kyrtap: nad czym czuwasz?
27 maj 21:18