Całka tangens sześcian
całkowicz: Policz całkę tangens sześcian
∫ tg
3x dx = ?
Jak się za to zabrać? Napisać
sin
3x
∫ −−−−− dx (?)
cos
3x
jak tak... to co dalej?

dzieki za podpowiedź!
28 maj 12:01
28 maj 12:04
J:
tg
4x i tg
3x , to nie to samo
28 maj 12:12
J:
| | dt | | t3 | |
podstawiasz: tgx = t , dx = |
| . masz całkę: ∫ |
| dt |
| | 1 + t2 | | 1+t2 | |
| | du | |
kolejne podstawienie: u = t2 , 2tdt = du , dt = |
| |
| | 2dt | |
| | 1 | | u | |
... = |
| ∫ |
| du = .. |
| | 2 | | 1 + u | |
28 maj 12:21
J:
| | du | |
tam jest literówka: dt = |
| |
| | 2t | |
28 maj 12:30
ZKS:
tg
3(x) = tg
2(x) * tg(x) = [tg
2(x) + 1]tg(x) − tg(x) = [tg(x)]'tg(x) − tg(x)
Oznaczmy
J = ∫ tg3(x)dx
J = ∫ [tg(x)]'tg(x)dx − ∫ tg(x)dx
J = tg
2(x) −
∫ tg3(x) − 2 ∫ tg(x)
2J = tg
2(x) + 2ln|cos(x)| + C
| | tg2(x) | |
J = |
| + ln|cos(x)| + C |
| | 2 | |
28 maj 14:14
całkowicz: dzięki! rozwiązałem! dzięki wszystkim i pozdraiam
28 maj 16:38