suma liczb
gasia: Wyznacz sumę kolejnych 50−ciu liczb, które podczas dzielenia przez 7, dają reszte 4, a
minimalna taka liczba to 26.
26 maj 19:13
Janek191:
Popraw treść zadania.
26 maj 19:30
baskaal: Wyznacz sumę piecdziesieciu kolejnych liczb (...), a najmniejsza taka liczba to 26. Moge liczyc
na pomoc?
26 maj 19:32
baskaal: Podpisalam sie innym loginem
26 maj 19:32
Janek191:
Zamiast 26 powinno być 25 bo 25 : 7 = 3, r 4
26 maj 19:36
J:
a1 = 25 , r = 7 , a50 = ? S50 = ?
26 maj 19:39
baskaal: W poleceniu jest 26, nie umiem rozwiazywac ciągów, to zadanie gimnazjalne
26 maj 19:53
J:
napisał Ci Janek191 wyraźnie: 26 nie daje reszty 4 z dzielenia przez 7
26 maj 19:57
Janek191:
Musi być błąd w treści zadania
26 maj 19:59
baskaal: Dobrze, mozliwe, w takim razie jak to policzyc?
26 maj 20:00
baskaal: Przepraszam! Powinno byc reszte 5
26 maj 20:11
Janek191:
25,32,39,46,53,60,67,74,81,88,95,102,109,116,123,130,137,144,151,158,165,172,179,186,193
200
więc
S = 25*( 193 + 200) = 25*393 = 9 825
26 maj 20:12
madzia: dziekuje!
26 maj 20:36