Pomocy
Jupi: Byłabym wdzięczna jakby ktoś rozwiązał całkowicie te zadania, aż do uzyskania całki, kompletnie
sobie z tym nie radzę, całkę już rozwiążę:
1. Oblicz objętość bryły ograniczonej liniami:
x
2+y
2=9
z=2x
2+2y
2
z=0
W tym nie wiem czy powinna być nawet ta całka
2. Wyznacz stałą k, taką by funkcja:
0: poza tym
Była gęstością zmiennej losowej X. narysuj wykres, oblicz wartość oczekiwaną i wariancję
26 maj 20:03
J:
przechodzisz na współrzędne biegunowe , całkujesz po "rurze" x2 + y2 = 9 ,
gdzie dolną granicą jest z = 0, a górną: 2x2 + 2y2
= ∫03∫02π(2x2 + 2y2 − 0) dxdy
26 maj 20:07
J:
nie tak ... zaraz napiszę ...
26 maj 20:10
J:
= ∫03∫02π2r3dφdr
26 maj 20:20
Jupi: To mam, a 2 zadanie? pierwsze zrobiłam
26 maj 21:01