matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
Ania:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
13
x
3
+x
2
+x−
=0
27
27 maj 10:02
irena_1:
1
1
1
1
1
1
1+3+9
13
(
)
3
+(
)
2
+
=
+
+
=
=
3
3
3
27
9
3
27
27
1
Jednym z pierwiastków jest
3
1
4
13
(x−
)(x
2
+
x+
)=0
3
3
9
I jest to jedyny pierwiastek (Δ<0)
27 maj 12:51