| 13 | ||
x3+x2+x− | ||
| 27 |
| 1 | ||
= | (3x−1)(9x2 + 12x + 13) | |
| 27 |
| 1 | ||
Bardzo proszę o dodatkowe informacje. W pierwszej kolejności wyciągam przed nawias | ||
| 27 |
| 1 | ||
wówczas otrzymuję | (27X3+27X2+27x−13) i co dalej? | |
| 27 |
| 1 | ||
to już jest spostrzegawczość ... trzeba zauważyć,że x = | jest pierwiastkiem równania | |
| 3 |
| 13 | ||
x3 + x2 + x − | ||
| 27 |
| 1 | 1 | ||
wyciągam przed nawias, otrzymuję | (27x3+27x2+27X−13) i co dalej: | ||
| 27 | 27 |
| 1 | ||
Trzeba zgadnąć, że x= | jest rozwiązaniem, jak pisał J, albo coś takiego: | |
| 3 |
| 1 | ||
= | (27x3+36x2+39x−9x2−12x−13)= | |
| 27 |
| 1 | |
(3x(9x2+12x+13)−9x2−12x−13)= | |
| 27 |
| 1 | |
(3x(9x2+12x+13)−(9x2+12x+13))= | |
| 27 |
| 1 | |
((3x−1)(9x2+12x+13)) | |
| 27 |
| 1 | ||
dzielisz : 27x3 + 27x2 + 27x − 13 przez: x − | i dostajesz: | |
| 3 |
| 1 | 1 | |||
27x2 + 36x + 39 , czyli: ⇔ | (27x2 + 36x + 39)(x − | ) = 0 | ||
| 27 | 3 |
| 3 | 1 | 1 | ||||
⇔ | (9x2 + 12x + 13)(x− | ) = | (9x2 + 12x + 13)(3x −1) = 0 | |||
| 27 | 3 | 27 |