Uwzględniając dane na rysunku oblicz stosunek pól figur, na które symetralna boku AC dzieli
trójkąt ABC. Obliczyłam pole ABC 4{15} i cos kąta ACB =7/8 i sin tego samego kąta {15}/8 i nie
wiem co dalej
| γ | 2 | 1 | ||||
sin | = | = | , | |||
| 2 | 8 | 4 |
| γ | γ | 1 | 15 | |||||
wobec tego cos2 | = 1−sin2 | = 1 − | = | , zatem | ||||
| 2 | 2 | 16 | 16 |
| γ | √15 | |||
cos | = | . | ||
| 2 | 4 |
| γ | γ | |||
sinγ = 2sin | cos | |||
| 2 | 2 |
| 1 | √15 | √15 | ||||
sinγ = 2· | · | = | . | |||
| 4 | 4 | 8 |
| |DE| | ||
= tgγ | ||
| |DC| |
| |DE| | sinγ | |||
= | ||||
| 4 | cosγ |