Wielomiany
Kocham matme, ale nie umiem:
Dane są wielomiany f(x) = 1 − 3x i g(x) = (√7x−4) (√7x+4).
Wyznacz wielomian w(x) = g(x) − 2[f(x)]3
Prosiłbym o pomoc. :3
26 maj 20:48
J:
już to dzisiaj pisałem...
26 maj 20:49
Kocham matme, ale nie umiem:
O której mniej więcej godzinie bo nie mogę znaleźć?
26 maj 20:52
26 maj 20:53
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Wyszło mi w(x) = 18x2 − 18 − 6x. Dobrze?
27 maj 18:21
5-latek: Zle wyszlo
Zobacz f(x) podnosisz do potęgi trzeciej czyli dostaniesz wielomian stopnia trzeciego
natomiast g(x) będzie wielomianem stopnia drugiego
Wiec roznica tych weilominow będzie wielomianem stopnia trzeciego Tak ?
wiec licz jeszcze raz
27 maj 18:31
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Rzeczywiście, spotęgowałem dwójką, a nie trójką.
A ja tam teorii już nie pamiętam, na czuja robię.

Teraz wyszło w(x) = −27
3 + 34x
2 − 9x − 18.
W sumie to wyszło 34x
2 − 18 − 9x −27x
2, uszeregowałem, ale nie wiem czy można w wielomianach,
a nie wiem czy nieuszeregowane można zostawić.
27 maj 18:47
5-latek: No to uszseregowales zle
szeregujesz albo rosnąco albo malejco
Wynik (według wolframa ma być taki
54x3−47x2+18x−18
27 maj 18:58
5-latek: Wiec W(x)= 54x3−47x2+18x−18
albo W(x)= −18+18x−47x2+54x3
27 maj 19:00