Pola powierzchni
obcyy: Obliczu pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=
6 cm i wysokości ściany bocznej h=10 cm.
27 maj 14:59
J:
| | 1 | |
analogicznie jak poprzednie: P =Pp + 3* |
| *a*h |
| | 2 | |
27 maj 15:02
obcyy: Czyli teraz pisze P= Pp + 3 * 1/2 * 6 * 10? Tutaj zamiast Pp coś wstawiam?
27 maj 15:13
J:
to pole podstawy ( trójkąta równobocznego ) ... trzeba obliczyć
27 maj 15:14
obcyy: A jak mam to obliczyć?
27 maj 15:18
27 maj 15:19
obcyy: h= a√3/2
h= 10√3/2
Nie wiem co dalej móglbyś mi to obliczyć?
27 maj 15:23
J:
przecież masz tam podany wzór:
27 maj 15:28
obcyy: Teraz jest dobrze?
P=Pp + 3 * 1/2 * a * h
P= Pp + 3 * 1/2 * 6 * 10
P= a2√3/4= 62√3/4=36√3=9√3/4
27 maj 15:36
J:
| | 62*√3 | | 1 | |
źle ...P = |
| + 3* |
| *6*10 = .. |
| | 4 | | 2 | |
27 maj 15:38
obcyy: I teraz tak? 362√3/4 + 3/2 * 6 * 10 = 9√3/4 + 1*6 * 10= 39 +60 = 99?
27 maj 15:47
J:
nie
27 maj 15:49
obcyy: Poddaje się
27 maj 15:49
J:
musisz człowieku jeszcze dużo popracować nad sobą ..
= 9√3 + 90 = 9(√3 + 10)
27 maj 15:51
obcyy: To koniec zadania?
27 maj 15:54
J:
a co jeszcze byś chciał w tym zadaniu ?
27 maj 15:54
obcyy: Już nic jak skończone to dzięki za pomoc
27 maj 15:55