Rozwiąż
edc: Proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań

1.Dla jakich wartości parametru m nierówność jest spełniona dla każdego x∊R
(m−5)x
2 + 2(m−1)x − 2(m−1) > 0
2. Ogrodzenie działki w kształcie prostokąta ma 90m długości. Jakie muszę być wymiary działki,
aby jej pole było największe. Oblicz to największe pole.
Z góry dziękuję
27 maj 14:24
J:
1)
Warunki: m − 5 > 0 oraz Δ < 0
27 maj 14:26
J:
P = x*y = x(45 − x) ... f(x) = x(45 − x) i szukasz maksimum tej funkcji
27 maj 14:28
edc: A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego w pierwszym zadaniu takie warunki przyjąłeś? Bo nie ogarniam
tego wgl z tymi warunkami przy tego typu zadaniach, a jutro sprawdzian...
27 maj 14:30
J:
cała parabola musi leżeć nad osią OX
czyli : a> 0 ( gałęzie do góry) i Δ < 0 ( brak miejsc zerowych)
27 maj 14:36
edc: Aaa, ograniam

Dziękuję
27 maj 14:37
Przemysław: Osobno wypada sprawdzić dla m=5, bo wtedy jest f. liniowa,
ale nie spełnia wtedy warunków zadania.
27 maj 14:37