matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka Witek: Witam! Nie rozumiem co mam zrobić w tym zadaniu, mógłby ktoś wytłumaczyć jak mam to zrobić? Rozumiem o co chodzi jeżeli byłyby 2 pojemniki, ale tutaj jest 1 urna.. Z urny zawierającej sześć kul białych, pięć czarnych i cztery zielone losujemy cztery kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy a) dokładnie trzy kule tego samego koloru, b) dokładnie dwie kule czarne, c) więcej kul zielonych niż czarnych.
26 maj 20:46
J: a co to zmienia ?

nawias
15
nawias
nawias
4
nawias

IΩI =

a)

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
9
nawias
nawias
1
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

nawias
10
nawias
nawias
1
nawias

nawias
4
nawias
nawias
3
nawias

nawias
11
nawias
nawias
1
nawias

IAI =
*
+
*
+
*

26 maj 20:52
Witek: bo właśnie ja tak mam że muszę mieć wzór i wtedy rozumiem ;c czyli w b) będzie taka sama omega a moc zbioru będzie

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

|A| =
*
?

26 maj 21:01
J: tak ..
26 maj 21:02
Witek: a w c) będzie

nawias
4
nawias
nawias
4
nawias

|A|=
?

lub

nawias
4
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
1
nawias

|A|=
*
?

26 maj 21:07
Witek: ?:(
26 maj 21:16
J: emotka
26 maj 21:16
PW: "Więcej zielonych niż czarnych" to bardziej złożone: − jedna zielona i 0 czarnych (plus 3 spośród pozostałych) lub − dwie zielone i 0 czarnych ((plus 2 spośród pozostałych) lub − trzy zielone i 0 czarnych (plus 1 spośród pozostałych) lub − cztery zielone i 0 czarnych lub − dwie zielone i 1 czarna (plus 1 spośród pozostałych) lub − trzy zielone i 1 czarna.
26 maj 21:17
Witek: dzięki, a jeszcze jedno pytanko, po wyliczeniu trzeba to podstawić do tego wzoru na P(A)=
 IΩI 

?
 |A| 
26 maj 21:22
J:
 IAI 
odwrotnie: P(A) =

IΩI 
i przeczytaj uważnie komentarz PW emotka
26 maj 21:23
Witek: − jedna zielona i 0 czarnych (plus 3 spośród pozostałych) i to się zapisuje w ten sposób;
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
5
nawias
nawias
0
nawias

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

*
*
?

26 maj 21:27
J:

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

Nie.... =
*
... czarne cię nie interesują

26 maj 21:29
J:

nawias
5
nawias
nawias
0
nawias

chociaż z Twojego iloczynu wyjdzie to samo, bo
= 1

26 maj 21:30
Witek: właśnie tego nie byłem pewny czy czarne też się zapisuje dzięki za pomoc, bo to takie łatwe a na sprawdzianie pustka we łbie mam też kilka innych zadań, jak sobie nie poradze to napiszę
26 maj 21:35
52: sprawdzian czy kolokwium ?
26 maj 21:37
Witek: sprawdzian
26 maj 21:39
Witek: jeszcze mam problem z takim zadaniem Wkładamy losowo osiem krawatów do ośmiu szuflad. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że: a) wszystkie szuflady będą zajęte, b) co najmniej jedna szuflada będzie pusta, c) dokładnie jedna szuflada będzie pusta, d) dkoładnie dwie szuflady będą zajęte w a) będzie: Ω=88

nawias
8
nawias
nawias
1
nawias

|A|=

?
26 maj 22:27