Kombinatoryka
Witek: Witam! Nie rozumiem co mam zrobić w tym zadaniu, mógłby ktoś wytłumaczyć jak mam to zrobić?
Rozumiem o co chodzi jeżeli byłyby 2 pojemniki, ale tutaj jest 1 urna..
Z urny zawierającej sześć kul białych, pięć czarnych i cztery zielone losujemy cztery kule.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy
a) dokładnie trzy kule tego samego koloru,
b) dokładnie dwie kule czarne,
c) więcej kul zielonych niż czarnych.
26 maj 20:46
26 maj 20:52
Witek: bo właśnie ja tak mam że muszę mieć wzór i wtedy rozumiem ;c
czyli w b) będzie taka sama omega a moc zbioru będzie
26 maj 21:01
J:
tak ..
26 maj 21:02
26 maj 21:07
Witek: ?:(
26 maj 21:16
J:
26 maj 21:16
PW: "Więcej zielonych niż czarnych" to bardziej złożone:
− jedna zielona i 0 czarnych (plus 3 spośród pozostałych)
lub
− dwie zielone i 0 czarnych ((plus 2 spośród pozostałych)
lub
− trzy zielone i 0 czarnych (plus 1 spośród pozostałych)
lub
− cztery zielone i 0 czarnych
lub
− dwie zielone i 1 czarna (plus 1 spośród pozostałych)
lub
− trzy zielone i 1 czarna.
26 maj 21:17
Witek: dzięki, a jeszcze jedno pytanko, po wyliczeniu trzeba to podstawić do tego wzoru na P(A)=
26 maj 21:22
J:
| | IAI | |
odwrotnie: P(A) = |
| |
| | IΩI | |
i przeczytaj uważnie komentarz
PW
26 maj 21:23
Witek: − jedna zielona i 0 czarnych (plus 3 spośród pozostałych)
i to się zapisuje w ten sposób;
26 maj 21:27
J:
| | | | | |
Nie.... = | * | ... czarne cię nie interesują |
| | | |
26 maj 21:29
J:
| | | |
chociaż z Twojego iloczynu wyjdzie to samo, bo | = 1 |
| | |
26 maj 21:30
Witek: właśnie tego nie byłem pewny czy czarne też się zapisuje
dzięki za pomoc, bo to takie łatwe a na sprawdzianie pustka we łbie

mam też kilka innych zadań, jak sobie nie poradze to napiszę
26 maj 21:35
52: sprawdzian czy kolokwium ?
26 maj 21:37
Witek: sprawdzian
26 maj 21:39
Witek: jeszcze mam problem z takim zadaniem
Wkładamy losowo osiem krawatów do ośmiu szuflad. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) wszystkie szuflady będą zajęte,
b) co najmniej jedna szuflada będzie pusta,
c) dokładnie jedna szuflada będzie pusta,
d) dkoładnie dwie szuflady będą zajęte
w a) będzie:
Ω=8
8
?
26 maj 22:27