wielomiany
izka: Dzień dobry
proszę o pomoc z tym zadaniem

wielomian f trzeciego stopnia ma następujące pierwiastki:
0 (dwukrotny) oraz −3 (jednokrotny), współczynnik przy największej potędze jest ujemny.
Natomiast trójmianu g(x) =1/4(x+3)(x−2).
Punkt A należny do obu wykresów. Wyznacz wzór wielomianu f i ustal dla jakich argumentów
a) przyjmuje on wartości nieujemne
b)spełniona jest nierówność g(x) ≥f(x)
28 maj 12:24
pigor: ..., jest to oryginalna treść zadania, czy piszesz swoim
językiem to co widzisz na danym rysunku (wykresie) do niego;
pytam, bo wtedy może coś więcej dowiem się o punkcie A wspólnym
dla wykresów funkcji
f(x)= ax
2(x+3) i g(x)=
14(x+3)(x−2) i f(−3)= g(−3) , to.

. ... .
28 maj 13:52
J:
bez współrzędnych A ...nie podchodź
28 maj 13:54