Pomożecie?
Ada: 1)Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y+2x−3=0 przechodzącej przez
punkty
P=(1,3)
2) Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y+4x−7=0 przechodzącej przez
punkty
P=(1,2)
27 maj 21:13
J:
| | 1 | | 1 | |
1) y = |
| x + k .... teraz: 3 = |
| *1 + k ... i oblicz : k |
| | 2 | | 2 | |
27 maj 21:16
5-latek: Może żeby nie było tak latwo
napisz jaki warunek musi być spełniony aby dwie proste były prostopadle (najpierw to
27 maj 21:21
Ada: y= 12x + 52 ?
27 maj 21:22
5-latek: | | 1 | |
A dlaczego y= |
| x+2,5 ? a nie inaczej ? |
| | 2 | |
jeśli tego nie będziesz wiedzieć to daruj sobie takie zadania
27 maj 21:25
5-latek: I jeszcze jedno pytanie
Jaka to jest postac prostej y+2x−3=0 ?
27 maj 21:28
27 maj 21:30
5-latek: To zapytam inaczej
| | 1 | |
dlaczego wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do prostej y+2x−3=0 wynosi |
| x ? |
| | 2 | |
27 maj 21:32
Ada: bo odwracamy to
27 maj 21:36
Ada: Może ktos mi to rozwiązać bardzo proszę ?
27 maj 21:41
5-latek: Rownanie ogolne prostej
y+2x−3=0 przeksztalc do postaci kierunkowej czyli y=ax+b (czekam
27 maj 21:43
Ada: A możemy rozwiązać to 2?
27 maj 21:45
Ada: y=−4x+7
27 maj 21:46
5-latek: no to y+4x−7=0 przxeksztalc do postaci kierunkowej (mam mało czasu gdyż muszs wstać jutro do
pracy
27 maj 21:48
5-latek: dobrze
y= −4x+7 to jaki jest wspolczynnik kierunkowy tej prostej ? a= ile ?
27 maj 21:49
Ada: 14 ?
27 maj 21:51
Ada: −14
27 maj 21:55
Ada: ?
27 maj 21:55
5-latek: y=ax+b y=−4x+7 czyli wspolczynnik kierunkowy tej prostej a=−4
Warunek na to żeby dwie proste były prostopadle jest taki
a*a
1=−1 gdzie a
1 jest to wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do danej prostej
czyli mamy tak
| | −1 | | 1 | |
−4*a1=−1 to a1= |
| = |
| |
| | −4 | | 4 | |
Ogolnie to tak jak napisalas odwracomy i zmieniamy znak na przeciwny czyli mamy −4 to po
| | 1 | |
odwróceniu i zmianie znaku mamy |
| |
| | 4 | |
Znamy już wspolczynnik kierunkowy naszej prostej prostopadlej do danej
wiec albo napiszsemy ze
y= a
1*x+b i wstwimy do równania prostej wyliczone a
1 i wspolrzedne punktu P (czyli za x=1
i za y=2
| | 1 | |
i mamy 2= |
| *1+b wylicz b i napisz równanie |
| | 4 | |
Albo znając wspolczynnik a
1 równanie prostej przechodzącej przez dany punkt jest takie
y=a
1(x−x
P)+y
P gdzie x
P i y
p to wspolrzedne punktu P
Sopsob którym chesz liczyc wybierz sama . Dobranoc
27 maj 22:01
5-latek: Jeszcze jedno
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie post Mili w poprzednim linku
Tak samo wyznaczasz równanie prostej rownoleglej do danej (tylko z etam jest inny warunek na to
żeby proste były rownolegle
27 maj 22:03
Ada: Ada: b= − 74
27 maj 22:07
pigor: ..., lub wszystko co trzeba masz w treści zadania,
a więc np. tak ::
1) znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu
y+2x−3=0 przechodzącej przez punkt P=(1,3) ,
x−12 =
y−31 ⇔ x−1= 2y−6 ⇔
x−2y+5= 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu
y+4x−7=0 przechodzącej przez punkt P=(1,2) .
x−14 =
y−21 ⇔ x−1= 4y−8 ⇔
x−4y+7= 0 i to tyle . ...
27 maj 22:08
Ada: b= −74
27 maj 22:08
Ada: ?
27 maj 22:09
5-latek:

c=a+b to b= c−a
| | 1 | | 1 | |
c=2 a+ |
| *1= |
| b=? wylicz b |
| | 4 | | 4 | |
27 maj 22:10
Ada: A=1?
27 maj 22:13
5-latek: Nie patrz na mój wpis miałem isc spac
Post 22:08 masz dobrze
27 maj 22:13
Ada: NIe wiem jak wyliczyć z tego
27 maj 22:13
Ada: Dziękuję bardzo, za pomoc naprawdę dużo mi pomogłeś. Pozdrawiam serdecznie oraz kolorowych
snów życzę
27 maj 22:14