logarytmy
dzuny: Jak się do tego zabrać? Z czego skorzystać? log3 5*log5 7*log7 9=
28 maj 06:05
prosta:
z twierdzenia o zmianie podstaw logarytmu
28 maj 06:32
dzuny: Mógłbym prosić o rozwiązanie krok po kroku? Tak najłatwiej byłoby mi zrozumieć. Twierdzenie
znam ale gubię się przy obliczaniu.
28 maj 07:28
ICSP: Przy stosownych założeniach :
log
a b * lob
b c = log
a c
Dowód :
| | loga c | |
L = loga b * lobb c = loga b * |
| = loga c = P |
| | loga b | |
Zastosuj dwa razy i masz wynik.
28 maj 07:31
Eta:
| log5 | | log7 | | log9 | | log9 | |
| * |
| * |
| = |
| = log39=2 |
| log3 | | log5 | | log7 | | log3 | |
28 maj 11:55