ciag
Akytametam: Pan S dysponowal kwota 1000zloty i zamierzal wykopac studnie. Fachowiec od wykopywania studni
zażądał sobie za wykopanie 1 metra 8 zloty a za kazdego nastepnego o 3 zloty wiecej niz
poprzedniego. Jaka glebokosc moze miec studnia wynik podaj w liczbach naturalnych.
26 maj 18:58
Janek191:
Ciąg arytmetyczny:
a
1 = 8 r = 3
a
n = 8 + ( n −1)*3 = 3 n + 5
S
n = 0,5*( 8 + 3 n + 5}*n = 6,5 n + 1,5 n
2 < 1 000 / * 2
3 n
2 + 13 n − 2000 < 0
Δ = 169 − 4*3*(− 2000) = 24 169
√Δ ≈ 155
| | − 13 − 155 | |
n = |
| ≈ − 28 lub n ≈ 23,7 |
| | 6 | |
n = 23
=====
spr. a
23 = 74
S
23 = 0,5*( 8 + 74)*23 = 41*23 = 943
26 maj 19:18
Akytametam: Dzieki wielkie.
26 maj 19:34
26 maj 19:35
J:
a1(a+3r) = 22
(a1+r)(a1+2r) = 40 ... oblicz: a1 , r ... potem: a20 i S20
26 maj 19:44