Ciągi
Karol: Pomoże ktoś z ciągami
Pierwszy i trzeci wyraz ciągu (an) są rowne odpowiednio czwartemu i piątemu wyrazowi ciągu
arytmetycznego (bn). Ile początkowych wyrazow ciągu arytmetycznego (bn) należy dodać, aby
otrzymana suma była równa 16,5?
27 maj 17:25
pigor: ..., aby otrzymana suma była równa 16,5 , na pewno tyle
27 maj 18:04
Karol: No właśnie nie wiem co jest grane, bo po skróceniu ten wzór wygląda tak :
A więc a1 to 8 a a3 to 8,5 co daje razem 16,5. Nie wiem trochę o co tu chodzi...
27 maj 19:38
Tadeusz:
... czego nie rozumiesz

b
4=8
b
5=8,5 zatem r=... b
1=... S
n=16,5 n=....
27 maj 19:51
5-latek: a
1= 16/2=8 =b
4
a
3= 36/4=9= b
5 wiec
r= b
5−b
4= 1
b
4= b
1+3r czyli b
1= b
4−3r = 5 wiec mamy
b
1=5
b
2=6
b
3=7
i teraz b
1+b
2<16,5
b
1+b
2+b
3>16,5
wiec cos w treści zadania pokopales
27 maj 19:58
5-latek: Przepraszam ale 27+7=34 a nie 36 (nie wiem czemu tak zobaczyłem

wiec popraw moje obliczenia
27 maj 20:02
Tadeusz:
| | 27+7 | |
tyle tylko Małolacie masz jeszcze luki w tabliczce mnożenia −  a 3= |
| =8,5 |
| | 3+1 | |
zatem r=0,5
co nie zmienia faktu że treść gdzieś jest skopana
27 maj 20:02
Karol: a3 = 8,5 bo 9*3+7=34 34/4= 8.5
ale to i tak nic nie zmienia.. mam tresć przed sobą i dokładnie jest taka jak napisałem, tak że
pewnie wkradł sią jakiś błąd w zadaniu...
27 maj 20:06
5-latek: wiem
27 maj 20:06
Karol: Sorki panowie że was powtarzam, nie oświeżyłem str
27 maj 20:08
5-latek: r=0,5
to b1= 8−1,5= 6,5
b2=7
Może zobacz do książki i jest errata
Może mialobyc 13,5 a nie 16,5
27 maj 20:11