Geometria analityczna (początki)
Filip: Trójkąt ABC jest równoramienny, w którym AC=BC. Podstawa AB zawiera się w prostej k:
3x−7y+35=0, zaś ramię BC zawiera się w prostej l: 5x−2y−19=0. Wyznacz równanie prostej ,w
której zawiera się bok AC tego trójkąta, jeśli wiadomo, że punkt P(−2,0 )należy do boku AC. Po
rozrysowaniu dwóch prostych nie wiem co dalej zrobić

Proszę o pomoc
26 maj 18:12
Mila:
Jeśli masz odpowiedź, to napisz.
Rozwiązuję.
26 maj 19:32
Filip: @Mila
Momencik, aby wrócę do domu.
Z góry dziękuję za samą fatygę.
26 maj 19:59
Filip: 2x+5y+4=0
26 maj 20:02
Mila:

k: 3x−7y+35=0
3x+35=7y
l: 5x−2y−19=0
5x−19=2y
x=7
y=8
B=(7,8)
Obieram punkty: K∊k, M∊l
K=(0,5)∊k
M=(5,3)∊l
BK
→=[−7,−3], |BK|=
√49+9=
√58
BM
→=[−2,−5], |BM|=
√4+25=
√29
Obliczam kąt między prostymi k i l ( można z wzoru, ja liczę z iloczynu skalarnego wektorów)
BK
→ o BM
→=(−7)*(−2)+(−3)*(−5)=14+15=29
BK
→ o BM
→=|BK|*|BM|*cosα
29=
√58*
√29*cosα
| | 29 | | 29 | | √2 | |
cosα= |
| = |
| = |
| ⇔ |
| | √2*29*√29 | | 29*√2 | | 2 | |
α=45
0
∡A=∡B=45
o⇔∡C=90
o⇔
Prosta AC⊥l i P∊AC
AC: y=ax+b
AC:
==================
26 maj 20:32
Mila:
Kąt między prostymi w postaci kierunkowej:
α=45
o
26 maj 20:43
Filip: @Mila
Jestem wdzięczny za poświęcony czas i zadanie

Cieszę się, że są takie osoby
26 maj 22:14
Mila:
Teraz analizuj, trochę podstępne to zadanie.
26 maj 22:16
pigor: ..., . Trójkąt ABC jest równoramienny, w którym AC=BC. Podstawa AB
zawiera się w prostej k : 3x−7y+35=0, zaś ramię BC w prostej l : 5x−2y−19=0.
Wyznacz równanie prostej w której zawiera się bok AC tego trójkąta, jeśli
wiadomo, że punkt P=(−2,0 )należy do boku AC
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to do szuflady mojej Mai np. tak ;
niech β miara kąta przy podstawie danego Δ, czyli między AB i BC, to
| | [3,−7] ◯[5,−2] | | 15+14 | |
cosβ= |
| = |
| = |
| | √9+49 *√25+4 | | √58* √29 | |
| | 29 | | 1 | |
= |
| = |
| ⇒ β=45o , więc ΔABC − prostokątny |
| | √2*29* √29 | | √2 | |
równoramienny, a wektor normalny prostej BC to [5,−2] − jednocześnie
| | x+2 | | y−0 | |
kierunkowy prostej AC, czyli AC : |
| = |
| ⇔ −2x−4 = 5y ⇔ |
| | 5 | | −2 | |
⇔
2x+5y+4=0 − szukane równanie prostej zawierającej bok AC....
26 maj 22:48