funkcje?
iii: Czy istnienieje jakiś tw. w którym występuje coś podobnego f*g=f+g ?
27 maj 22:20
vaultboy: Najlepiej byłoby jakbyś wrzucił zadanie lub zagadnienie z którym masz problem.
27 maj 22:28
Przemysław: Mi się skojarzyło coś takiego:
(f*g)'=fg'+gf'
27 maj 22:33
Bogdan:
ale Przemysławie autor nie pyta o zapis z f' i g', ale z f i g
27 maj 23:07
Bogdan:
| | g | |
fg − f = g ⇒ f(g − 1) = g ⇒ f = |
| |
| | g − 1 | |
Mamy tu do czynienia z proporcją odwrotną dla g≠1
27 maj 23:11
Przemysław: Autor pytał o coś podobnego. Napisałem, że mi się skojarzyło (a czy f' czy f to już kwestia
symboli).
Ale oki, przepraszam za spam
27 maj 23:13
27 maj 23:19
pigor: ..., a dla mnie to istnieje taka funkcja
f(x)=log
px, że log
p(
ab)= log
pa+log
pb oczywiście
przy odpowiednich założeniach (jakich ?). ...
27 maj 23:32
ICSP: Równania funkcyjne Cauchego ?
27 maj 23:35
Ada: hmm... ale tu chodzi ci o to, czy jest takie działanie zdefiniowane, czy pytanie o istnienie
(ewentualne szukanie takich funkcji?)
PS Mi się to strasznie ze splotem przez znaczek kojarzy
27 maj 23:45
Bogdan:
To pigorze jest inny przypadek, u Ciebie f = logpa, g = logpb, ale wtedy
chodziłoby o zapis logba * logpb = ogba + logpb
27 maj 23:46
28 maj 11:55