matematykaszkolna.pl
Pokratowanie Przemysław: Wszystkie pola pokratkowanej płaszczyzny są pokolorowane na biało. Przeprowadzamy wielokrotnie następującą operację: wybieramy dowolny kwadrat 3 ×3 lub 4×4, po czym każde jego czarne pole przekolorowujemy na białe, a białe na czarne. Czy za pomocą skoń− czonej liczby takich operacji można otrzymać płaszczyznę, w której pola pewnego kwadratu 2 ×2 są czarne, a pozostałe pola są białe? Gdyby ktoś pomógł to byłbym wdzięczny Mam dostępną podpowiedź (czy nawet rozwiązanie) ale go nie zrozumiałem
27 maj 20:33
Przemysław: Ktoś może ma pomysł?
27 maj 21:23
Przemysław: Tak tylko się przypominam
27 maj 23:03
PW: Znowu konkurs matematyczny? Zacząłbym "od tyłu" − wystartować od czarnego kwadratu 2×2 otoczonego morzem białych i cofać się − z czego mógł powstać? Ale to tylko luźny pomysł, nigdy olimpijczykiem nie byłem.
28 maj 10:37
Przemysław: Szczerze mówiąc to nie wiem... To niby jak się próbuje to nie udaje się łatwo pozbyć tych pozostałych czarnych pól poza kwadratem 2x2, ale... Proponowane rozwiązanie (wskazówka) jest w https://www.omg.edu.pl/uploads/attachments/kwadrat-14_pant321.pdf na samym końcu (zadanie zresztą z tego samego źródła, tylko inny numer) i jest oparte o odpowiednie kolorowanie tej powierzchni.
28 maj 15:02
Metis: Po co ruszasz zadania olimpijskie, których nie potrafisz rozwiązać... Nie rozumiem tego.
28 maj 15:16
Przemysław: Po to, bym umiał
28 maj 15:31
Przemysław:
28 maj 22:19